Antwoord op veelgestelde vragen
Aankoop
- Notariskosten voor de opmaak van de akte van levering;
- Kadasterkosten voor inschrijving akte van levering.
Naast deze kosten dient de koper, ook rekening te houden met:
- Notariskosten voor de opmaak van de hypotheekakte;
- Kadasterkosten voor inschrijving hypotheekakte.
Onder de kosten koper vallen nooit de makelaarskosten. Als een verkoper een makelaar inschakelt voor de verkoop van zijn/ haar woning dan zal de verkoper de kosten van deze makelaar moeten betalen. Als de koper een makelaar inschakelt voor de aankoop van een woning zal de koper de kosten van deze makelaar moeten betalen. Houdt hier dus rekening mee als je een woning koopt.
Dit zal in de praktijk overigens niet vaak voorkomen, maar is dus wel mogelijk. Daarnaast geldt er een schriftelijkheidsvereiste, waarbij de koop pas tot stand komt, nadat beide partijen het koopcontract hebben ondertekend.
Banken hanteren strakke spelregels voor de verstrekking van nieuwe hypotheken. Deze zijn opgenomen in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) in combinatie met ministriële regelingen. Welke regels zijn dat en wat mag u lenen?
Naast de inkomenseis telt voor geldverstrekkers ook de 'marktwaarde' van de woning. De geldverstrekker bepaalt wat die marktwaarde precies is. Dat kan zijn:
- De koopprijs van de woning
- De koop-/aanneemsom, eventueel vermeerderd met grondprijs, bouwkosten, meerwerk, bouwrente en aansluiten nutsvoorzieningen
- De getaxeerde waarde, eventueel na verbouw
Voor een bestaande woning mag je in 2016 maximaal 102% van de marktwaarde lenen (eventueel na verbouwing).
In 2018 mag de maximale hypotheek niet meer hoger zijn dan de marktwaarde van de woning (100%). Daarom wordt vanaf 2013 de maximale hypotheek in zes gelijke stappen van 1% verlaagd. Je zult dus in de toekomst de bijkomende kosten steeds meer zelf moeten betalen.
Verkoop
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is zo'n optie nog wel gebruikelijk. Bij het kopen van een bestaande woning wordt vaak ten onrechte het begrip 'optie' gebruikt. Dan heeft het de betekenis van bepaalde toezeggingen die een verkopende makelaar kan doen aan een belangstellende koper tijdens het onderhandelingsproces. Zo'n toezegging kan bijvoorbeeld inhouden dat een belangstellende koper een paar dagen de tijd krijgt om na te denken over een bod. De makelaar zal in de tussentijd proberen niet met een andere partij in onderhandeling te gaan. De belangstellende koper kan deze tijd gebruiken om een beter inzicht te krijgen in zijn financiering of in de gebruiksmogelijkheden van de woning.
Een optie kun je niet eisen; de verkoper en verkopende makelaar beslissen zelf of er in een onderhandelingsproces bepaalde toezeggingen worden gedaan.
Onderhandelingen
In de praktijk zal de makelaar, als er meer gegadigden zijn voor één woning, alle gegadigden de gelegenheid geven om éénmalig een uiterst voorstel te doen. Dit voorstel dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Niet alleen de prijs is van belang. Ook de randvoorwaarden, zoals de leverdatum, afspraken met betrekking tot roerende zaken etc.
Wij raden je aan om een eigen makelaar in te schakelen bij de koop van een woning.
Huurwoning
De minimale opzegtermijn is 1 maand.
Als vuistregel hanteren wij een inkomseis die overeenkomt met een bruto jaarinkomen van 45 x de maandhuur van de woning.
Voorbeeld: De huurprijs van de woning bedraagt € 950,-- per maand. Dan bedraagt het benodigde gezamenlijk bruto jaar inkomen € 42.750,--