Is kopen zonder kijken het nieuwe normaal?

Live bezichtigen via Facebook en Instagram, een virtuele bezichtiging op basis van 360 graden foto’s of Matterport en online meetings via Zoom en Skype. Een greep uit de online mogelijkheden voor de makelaardij ten tijde van de Corona-crisis. Is het nodig? Hoe is het met de huizenmarkt? En wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het Arnout Ale van de Van de Steege Makelaarsgroep.

Virtueel bezichtigen
“Wij maken al meer dan 10 jaar gebruik van een virtuele tour waardoor de potentiële koper een huis, al dan niet met VR bril, digitaal kan bekijken. Leuk voor een tweede bezichtiging of om je kijkervaring te delen met ouders of vrienden. Wij weten echter dat een serieuze koper een huis “in het echt” wil zien en dat je op basis van foto’s, video’s, plattegronden en overige informatie een goede indruk krijgt van een woning, maar op basis daarvan geen koopbeslissing neemt. Los van het feit dat wij als makelaar, met het oog op onjuiste verwachtingen en eventuele problemen achteraf, een huis niet ongezien (lees zonder fysiek bezoek) willen verkopen. Wij willen ten behoeve van alle betrokkenen zoveel mogelijk zekerheden inbouwen bij een transactie en stellen daarom in ieders belang deze norm.”

Huizenmarkt
“Of het nodig is en werkt? De laatste jaren is er enorm veel belangstelling voor één enkele woning. 25-75 Kijkers was op een zeker moment gemiddeld. Door de huidige Corona omstandigheden is dit nu anders, maar nog altijd treffen we gemiddeld 10-20 kijkers. Vermoedelijk zijn er een aantal mensen die de situatie willen afwachten, angstig zijn of eerst gebruik maken van de digitale mogelijkheden. Zelf denk ik dat dit vooral de groep oriënterende kijkers is. Voor onze verkopende opdrachtgevers is het van belang dat er toch zoveel mogelijk kandidaten komen kijken. Wij werken voor die verkopers en één van de doelen is een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. Met de bezichtigingen worden de adviezen en maatregelen van het RIVM zorgvuldig nageleefd. Feit is dat de serieuze kopers blijven komen, waardoor wij afgelopen maand met kantoren in en rond Amsterdam 49 woningen verkochten waar gemiddeld ruim € 27.000,- boven de vraagprijs is geboden. Opvallend is met name dat ook de huizen in Almere, Zaanstad en Purmerend fors overboden worden, terwijl men misschien verwacht dat dit alleen in Amsterdam gebeurt. Van collega’s in het land horen wij gelijksoortige berichten. In de steden, maar ook de omliggende dorpen. Het gaat dus ‘gewoon’ door.” 

Gepaste maatregelen
“Natuurlijk is alles anders en voorlopig zal dat zo blijven. Onze kantoren zijn open, maar de bezetting is lager. Er wordt vanuit huis gewerkt, waar onze organisatie al op ingericht was. Bel je nu met ons kantoor, dan kan het goed zijn dat een medewerker thuis zit en de klant daar niets van merkt (tenzij er kinderen op de achtergrond hoorbaar zijn). Indien gewenst worden overeenkomsten digitaal getekend en ook kunnen gesprekken over de koop van een nieuwbouwwoning online worden gevoerd. Mogelijkheden die wij al hadden en af en toe gebruikten, maar nu meer worden toegepast. Het is opvallend hoe snel onze mensen zich aanpassen, waar we erg trots op zijn.”

Vooruitzichten
“Veel banken, de politiek en instanties binnen of gelieerd aan de branche doen voorspellingen. De één somber, de ander positief. Persoonlijk heb ik geen glazen bol en ben ik geen voorstander van het creëren van sentiment. Ik werk graag met feiten en niet met aannames of hypotheses. Wij spelen dagelijks in op de dan geldende actuele markt. 

Afgelopen jaren zijn de prijzen explosief gegroeid omdat iedereen ineens ging kopen en er te weinig aanbod was. Tijdens de crisis in 2008 gebeurde het tegenovergestelde.

Ten aanzien van de koop van een woning voor eigen gebruik is maar één goed moment en dat is het moment waarop je wil (en kan) kopen. Rationeel gedacht maakt het namelijk niets uit als je huis volgende week minder of meer waard is. Relevant is het moment van verkopen over laten we zeggen gemiddeld 8-10 jaar. En er is wat mij betreft geen voorspeller die hier een zinnige uitspraak over kan doen. Op dit moment is de rente nog altijd laag, is er een steunpakket om de eventuele tegenslag snel weer te overkomen en is er nog steeds een enorm te kort aan woningen.”

Is kopen zonder kijken het nieuwe normaal?
"Het antwoord is nee. Doe voorzichtig, maar kom vooral kijken."