Wonen in Amsterdam Zuid

Tussen de Singel gracht en Westkandgracht, het Vondelpark, de Amstel en de Kalfjeslaan ligt Amsterdam Zuid. Grenzend aan de gemeente Amstelveen. Een gedeelte van dit stadsdeel, De Pijp, het Rijksmuseum (Museumkwartier) en de Willemsparkbuurt, werd aangeduid met Oud-Zuid. Het was Berlage die in 1917 met Plan Zuid kwam en zorgde voor bredere straten met flatgebouwen voor de middenklasse. Ook werden beeldhouwers betrokken om direct hun werken in het plan in te passen.

Van 1920 tot 1940 kwamen er nieuwe stadsuitbreidingen w.o. de Nieuwe Pijp, de Diamantbuurt en Plan Zuid (Rivierenbuurt, omgeving Beethovenstraat en Stadionbuurt). Pas in 1990 ging de Hoofddorppleinbuurt deel uit maken van stadsdeel Zuid. En kort daarvoor fuseerde ook Buitenveldert met Zuid.

Zuid bestaat uit de buurten: de Rivierenbuurt, Apollobuurt, Buitenveldert, Hoofddorppleinbuurt, Museumkwartier, De Pijp, Prinses Irenebuurt, Schinkelbuurt, Stadionbuurt (met het Olympisch Kwartier), en Willemspark. In Stadsdeel Zuid liggen de bedrijventerreinen Schinkel en Zuidas en de parken Vondelpark, Amstelpark, Beatrixpark, Gijsbrecht van Aemstelpark, Martin Luther Kingpark, Sarphatipark, Schinkeleilanden, en het Amsterdamse Bos (het noordelijk stuk).

En natuurlijk de bekendste markt van Nedelrand: De Albert Cuypmarkt op de Albert Cuypstraat.

Wil jij wonen in Amsterdam Zuid? Bekijk dan onze huur- en koophuizen!

Direct naar het aanbod

Bron: Wikipedia