Van de Steege Makelaarsgroep

For sale - Lutmastraat 266, Amsterdam

Lutmastraat 266

1074 VD, Amsterdam 

€ 1,475,000 kk

Description

Zeer charmant pakhuis met veel ruimte, licht en een rijke historie!

Op een fantastische locatie in het centrum van Amsterdam tref je dit gehele woonhuis van 240m² verdeeld over 4 woonlagen, voorzien van 8 kamers, waaronder 5 slaapkamers en 3 badkamers. Het huis dateert uit de 19e eeuw en bevat nog diverse oorspronkelijke historische details. Buiten de historische details beschikt de woning over een rijke geschiedenis vol kunst en cultuur.

HISTORIE
In 1892 werd de woning gebouwd als pakhuis. Er hebben zich diverse bedrijfjes in het pand bevonden waaronder een van de eerste makers van stofzuigers in Nederland. Later is het een tijd lang een toonzaal voor tegels geweest. Het kantoor van de tegelhandel is op de eerste verdieping bewaard gebleven.

Dit gedeelte van De Pijp is altijd een gebied geweest waar veel kunstenaars woonden. Op de bovenste etage van dit pand bevindt zich een prachtig kunstenaarsatelier. Een van de eerste schilders die het atelier gebruikte was Martin Monnickendam, een kunstschilder die veel stadstaferelen schilderde. Monnickendam op zijn beurt was bevriend met de architect Berlage die enkele huizen verderop aan de Amsteldijk woonde terwijl deze aan het uitbreidingsplan voor Amsterdam Zuid werkte. In 1934 betrok Jan Everts het atelier en hij woonde met zijn gezin op de bovenste verdieping. Jan Everts schilderde een maakte glas in lood ramen waaronder een voor de KRO-studio in Hilversum. Er is een brief Everts bewaard gebleven waarin hij vertelt hoe heerlijk rustig hij hier woont. Op 8 juni 1935 schrijft hij: ”Lutmastraat 266 vlak bij de Amsteldijk, van voren kijk je naar rechts op de Amstel, recht van voren geen overburen, daar het huis ertegenover maar één verdieping heeft en achter op het zuiden kijk je op tuinen, de klimop groeit tegen het hele huis, zelfs voor mijn atelierraam en het kost me 25 gulden per maand. Geheel vrije opgang. Buitendeur met twee Yale sloten. Heerlijk rustig wonen, lage huur, lage belasting. Je moet me toch geen egoïst vinden.” In 1960 kon Everts de gehele woning kopen, waarin hij uiteindelijk in 1994 overleed. Zijn dochter heeft de woning toen aan de huidige eigenaren verkocht.

De huidige eigenaren hebben de originele details zoveel mogelijk bewaard en het atelier welke tot 2006 verhuurd is aan de kunstschilder Urban Larsson. Deze heeft hier in 2002 niemand minder dan Wim Kok live geportretteerd, toenmalig minister-president van Nederland! Kortom een woning met een prachtige rijke geschiedenis. Wie gaat hier nu geschiedenis schrijven?

LOCATIE EN BEREIKBAARHEID
De woning ligt om de hoek van de rivier de Amstel waar het heerlijk vertoeven is op een van de vele terrassen aan de Weesperzijde. De buurt is rijk aan bijzondere gebouwen en monumenten, er werd gebouwd in de jaren ’30 in Amsterdamse School- stijl. Veel huizenblokken zijn ontworpen door de architect Van Epen. Vanuit de diamantenbuurt spring je zo op de (race)fiets voor een prachtige rit langs de Amstel richting Ouderkerk aan de Amstel. De woning ligt ook op loopafstand van de Albert Cuypmarkt en de Van Woustraat met een breed en gevarieerd aanbod aan leuke winkels. Ook het mooie Sarphatipark ligt op een steenworp afstand. Verder zijn er in de bruisende Pijp natuurlijk talloze cafés en goede restaurants te vinden. Het centrum van Amsterdam is met de fiets binnen 5 minuten te bereiken. Tot slot, je zit binnen een paar minuten op de A2 of de Ring A10.

INDELING
Begane grond
De woning beschikt over wel 3 voordeuren. Als je voor de woning staat brengt de linkerdeur je direct naar de bovenste twee etages. De middelste deur wordt momenteel gebruikt als (fietsen)berging en hoofdingang. De rechter deur brengt je naar het benedenhuis. Hier tref je de ruime woonkeuken voorzien van vloerverwarming, met luxe oven en voldoende opberg- en werkruimte om heerlijk te kokkerellen. Wat direct zal opvallen is de prettige lichtinval. Dit komt door de vele raampartijen maar ook omdat er op de eerste verdieping een glazen vloer is gemaakt. Hierdoor krijgt de grote woonkeuken veel licht van de ramen op de eerste verdieping. Vanuit de keuken kom je in een (logeer)kamer met aansluitend een badkamer, die is voorzien van inloopdouche, wastafel en toilet. De woonkeuken geeft direct toegang tot de patio die gesitueerd is op het zuiden.
De begane grond is door de huidige bewoners ingedeeld, er zijn ook veel andere indelingen mogelijk.

Eerste verdieping
Eerste verdieping: Licht, licht en nog eens licht! De grote en hoge woonkamer heeft zowel aan de voor- als aan de achterzijde hoge ramen en is voorzien van een houtkachel. De woonkamer maakt indruk door de plafondhoogte van ruim 3 meter. De authentieke grote houten deuren aan de voorzijde werken nog naar behoren, waardoor je in de woonkamer een frans balkon kunt creëren. Ook het kantoor (van de voormalige tegelhandel) zal niet onopgemerkt blijven. Het glas-in-lood, de glazen vloer en de authentieke tegels maken deze ruimte uniek. Vanuit deze kamer heb je toegang tot het balkon dat gesitueerd is op het zuiden. Hier kun je de hele dag van de zon genieten!

Tweede verdieping
Op deze etage tref je twee zeer ruime slaapkamers. Ook in deze ruimtes zijn de authentieke details van het pakhuis bewaard gebleven. In de slaapkamer aan de achterzijde tref je een (Frans)balkon, met fantastisch groen uitzicht! De badkamer is uitgevoerd in een blauw/grijze kleurstelling met ligbad, wastafel en douche. Op de overloop tref je het separate toilet.

Derde verdieping
Een etage vol geschiedenis en verhalen! De (slaap)kamer aan de zuidzijde van de derde verdieping is nu in gebruik als B&B. Er is een ‘moderne’ bedstee, een badkamer (wastafel en douche) en keukentje gecreëerd. Het (vernieuwde) toilet zit al sinds 1892 op de overloop tussen het atelier en de B&B. En dan het prachtige atelier. De ruimte, het licht en de hoogte maken dit een zeer uniek vertrek! Het atelier heeft een prachtige hoogte en is vanwege haar flinke afmetingen voor meerdere doeleinden in te zetten: als studio, als atelier of als kantoor aan huis, maar ook als slaapkamer.

BIJZONDERHEDEN
– Bouwjaar ca. 1892
– Woonoppervlakte ca. 240m² volgens NEN2580
– Voorzien van zonnepanelen uit 2018
– Gedeeltelijk dubbelglas
– 2 CV ketels
– Beschikt over authentieke details
– Vloerverwarming in de keuken op de begane grond.
- OWN GROUND!

OPLEVERING
In consultation

DISCLAMER
De op deze website getoonde vrijblijvende informatie is door ons (met zorg) samengesteld op basis van gegevens van de verkoper (en/of derden). Wij staan niet in voor de juistheid of volledigheid daarvan. Wij adviseren u om contact met ons op te nemen bij interesse in een van onze woningen of u door een eigen NVM makelaar te laten bijstaan.

We are not responsible for the content of the websites referred to.

Characteristics

Purchase Agent
Free Valuation
Viewing Checklist

Bezichtiging aanvragen voor Lutmastraat 266, Amsterdam

*By submitting this you agree to our privacy policy.