Vraag niet zomaar een energielabel aan

Je wil je huis verkopen, maar heb je nog geen energielabel? Vanaf 1 januari is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te hebben. Kunnen wij je helpen bij het regelen van een energielabel? Geef je contactgegevens door en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Een energielabel via Van de Steege is
betrouwbaar snel deskundig

Vraag een energielabel aan

Gunstige energielabels

Bij Van de Steege begrijpen we het belang van een gunstig energielabel bij het aantrekken van potentiële kopers en huurders. Onze ervaren experts staan voor je klaar om je woning grondig te inspecteren en een gedetailleerd energielabel te verstrekken dat voldoet aan alle wettelijke eisen. Onze experts letten op diverse punten, waaronder:

Deze aspecten worden geëvalueerd en beoordeeld volgens een gestandaardiseerde methode, waarna het energielabel wordt toegekend. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverspillend), waarbij A het meest gunstige label is.

Aankoopmakelaar Justin Bock

Wij doen ons huiswerk


Onze energielabel experts blijven voortdurend up-to-date door uitgebreid onderzoek te doen naar de meest recente ontwikkelingen op het gebied van energieprestatie en duurzaamheid. Tijdens het adviesgesprek nemen wij ruim de tijd om je volledig en deskundig te informeren over de meest actuele mogelijkheden om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren.

Wij kennen de lokale woningmarkt Gegarandeerd een goed advies over de marktwaarde van je huis Nemen uitgebreid de tijd en zijn goed bereikbaar Bepalen een optimale verkoopstrategie Nemen alle zorgen uit handen Hebben een groot bestand van woningzoekers Hebben een effectief bewezen marketingplan

Antwoord op veel gestelde vragen

Het verplichte energielabel voor woningen in Nederland is het zogenaamde definitieve energielabel. Dit label geeft een indicatie van de energieprestatie van een woning en varieert van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energieverspillend. Het definitieve energielabel wordt opgesteld op basis van een beoordeling van verschillende kenmerken van de woning, zoals isolatie, verwarmingssysteem, ventilatie en de aanwezigheid van duurzame energiebronnen.

Het definitieve energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning. Dit label moet opgenomen zijn in de advertenties en beschikbaar zijn tijdens de bezichtigingen.

Het niet hebben van een geldig energielabel kan leiden tot een boete. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je als verkoper of verhuurder tijdig over het juiste energielabel beschikt en deze aan de koper of huurder kunt verstrekken.

Het verschil tussen energielabel A en B ligt in de energie-efficiëntie van de woning. De belangrijkste kenmerken van elk label zijn:

Energielabel A: Een woning met energielabel A wordt beschouwd als zeer energiezuinig. Dit betekent dat de woning goed geïsoleerd is, efficiënte verwarmings- en koelsystemen heeft en mogelijk gebruikmaakt van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Een woning met energielabel A heeft over het algemeen lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Energielabel B: Een woning met energielabel B wordt ook als energiezuinig beschouwd, zij het iets minder efficiënt dan een woning met label A. De isolatie van een B-labelwoning is over het algemeen nog steeds goed, maar mogelijk iets minder geavanceerd dan bij een A-labelwoning. Het verwarmingssysteem en de ventilatie zijn ook efficiënt, maar kunnen iets minder geoptimaliseerd zijn dan bij een A-labelwoning.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger het energielabel, des te energiezuiniger de woning is. Dit betekent dat een woning met energielabel A een hogere energie-efficiëntie heeft dan een woning met label B. Bij de keuze tussen beide labels is een woning met energielabel A vaak de meest wenselijke optie, omdat dit aangeeft dat de woning optimaal presteert op het gebied van energiezuinigheid.

Het energielabel voor woningen wordt berekend aan de hand van verschillende kenmerken en gegevens van de woning.  De stappen die worden doorlopen zijn:

  • Verzamelen van gegevens. 
  • Energie-indices berekenen.
  • Omrekenen naar een energielabel.
  • Toewijzing van het energielabel: variërend van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energieverspillend).

Het berekenen van een energielabel vereist expertise en kennis van de specifieke methodologie. Daarom wordt het aanbevolen om een energieadviseur of een gecertificeerd bedrijf in te schakelen dat de nodige berekeningen kan uitvoeren en het energielabel voor de woning kan verstrekken.

Enkele maatregelen die het energielabel van jouw huis kunnen verbeteren zijn:

  • Verbeteren van isolatie
  • Upgrade ramen en deuren: Vervang enkel glas door isolerende beglazing, zoals HR++ of triple glas.
  • Optimaliseren van verwarmingssysteem
  • Ventilatie met warmteterugwinning: Installeer een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). 
  • Gebruik van duurzame energiebronnen: installeren van zonnepanelen of zonneboiler.

Het verbeteren van het energielabel vereist soms investeringen, maar deze kunnen zich op de lange termijn terugbetalen door lagere energiekosten en een verhoogd comfort in de woning. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een energieadviseur om de meest geschikte maatregelen voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Nee, energielabel F wordt niet beschouwd als energiezuinig. In de schaal van energielabels, variërend van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energieverspillend), valt energielabel F relatief laag. Een woning met energielabel F kan een hoger energieverbruik hebben en hogere energiekosten met zich meebrengen in vergelijking met woningen met een hoger energielabel, zoals A of B.

Ontvang meer informatie

Heb je vragen of ontvang je graag meer informatie? Maak dan gerust gebruik van onderstaand contactformulier.